98. DE DOOS VAN PANDORA.

19-04-2025


Ze blijven maar binnenkomen, de blik van mijn moeder spreekt boekdelen, maar mijn vader lacht iedereen toe en nu alle stoelen bezet zijn en er een stuk of zes kijklustigen op de grond zitten, begint het spektakel.

Het is zaterdag 31 oktober 1953 en om 19.15 uur verschijnt het testbeeld op het scherm en alleen dat zorgt al voor de nodige beroering. Als Panorama (nieuws) begint is het muisstil en dan begint de opvoering van "Drie Dozijn Rode Rozen" met o.a. Paula Semer. Een daverend applaus van enthousiaste mensen om 22 uur en dan is het wachten tot de volgende dag want het NIR zendt maar zo'n 12 uur per week uit.

Zo is dus onze beeldcultuur begonnen en wat toen begon met één enkel kanaal is nu uitgegroeid tot een niet te vatten googol. Mijn vader, elektricien, was een voorloper in ons dorp met die aanschaf. Aankoop toen = drie/vier maandlonen van een arbeider en het was wachten tot de jaren 60 tot kleuren hun intrede deden en dan was het hek van de dam. In 1989 sprong VTM mee op de kar en vanaf dan vermenigvuldigden de zenders zich aan een monsterlijke snelheid.

Het idee dat het beeld mensen zou opvoeden tot geïnformeerde, beslagen burgers is deels een illusie gebleken. Schokkende beelden, terrorisme, seks en bedrog domineren vaak het scherm. Maar gelukkig zijn er ook positieve en educatieve programma's die bijdragen aan inzicht en kennis. Het is aan ons om daar over te beslissen. Het was echter niet voor iedereen een positieve evolutie want ons zappen-zonder-einde heeft de videotheek de doodslag gegeven.

Er zijn weinig of geen Tv-programma's die mij een blog waardig zijn. "Down the road" evenwel is een vermelding waard want hoe Dieter en Sabina met Down jongvolwassenen omgaan en de manier waarop die zich openstellen voor avonturen, gelijkheid, broederschap, eerlijkheid, spontaniteit en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, is hartverwarmend.

Belasting: Onze beleidsmakers vonden er niks beter op dan jaarlijks belastingen te heffen op het hebben van een televisie. Kijk- en luistergeld voor één toestel en de pechvogels met een buitenverblijf moesten dat kijkgeld twee keer ophoesten. (Afgeschaft op 01/01/2002)

Weetje: De langstlopende talkshow "The Tonight Show" had zijn première in de Verenigde Staten op 27/09/1954 en loopt nog altijd.

Weetje: Mijn aller- aller eerste job was "remote controller" bij mijn ouders thuis.

YouTube: Connie Neefs – Even geduld de filmlas is gebroken.