97. WAT SCHAFT DE POT?

Neen, dit wordt geen kookblog over onze vertrouwde, Vlaamse keuken. Lezers met een zwakke maag zou ik zelfs aanraden om deze blog niet te lezen. Lezers die mijn advies in de wind slaan: ik heb jullie verwittigd.
Dat de Chinezen opeten wat nog niet volledig dood is, daar kan ik ze eigenlijk in bijtreden, niks zo vers als een vis in de pan die spartelend nog naar adem zit te happen.
Met de globalisering in de stijgers leerden we andere keukens kennen. De pasta (I), de tapas (SP), de goulash (HUN), de hamburger (USA) en ik kan zo nog wel een paar paragrafen doorgaan. Allemaal lekkere dingen die we met open armen aan onze traditionele, Vlaamse keuken hebben geannexeerd. De Europese Unie heeft recent een wet goedgekeurd om maden, sprinkhanen en kakkerlakken op ons menu te zetten, dat zou onze gezondheid ten goede komen.
Er wordt kaas verkocht met levende maden (Lasu Marzu). Figu (kogelvis), een Japanse delicatesse, een statussymbool, schandalig duur en met gevaar voor eigen leven. Er wordt bush meat, apen – slangen – teelballen, sprinkhanen, kakkerlakken en slakken gegeten en dit is slechts een greep uit het volledige aanbod.
Er bestaat een YouTube challenge om surströming (gefermenteerde zure haring), één van de smerigste gerechten, te eten. De eerste die kokhalst verliest. Dan is er nog de Australische Vegemite, daar moet ge mee opgegroeid zijn (heb ik geprobeerd ter plekke - niet te eten). En last but not least, ik heb jaren terug eens 'Lambi' (zeeschelp) besteld in een Frans restaurant en ben nuchter weggelopen van die misselijkmakende textuur en smaak.
Maar nu beste lezers is er weer wat goedgekeurd om toe te voegen aan onze dagdagelijkse keuken: eendenkroos! Binnenkort gaan we kwakend als een blije eend door 't leven. En mochten jullie nog onwetend zijn over wat de frituur als nieuwigheid voor ons in petto heeft, buiten het 'kapsalon' is er nu ook een 'Roodkapje'. Smakelijk.
Het is nu zo dat als een vreemdeling besluit om eens Vlaams te gaan eten, dan gaat hij naar de Frituur en daar kiest hij: loempia (China) – goulash (Hongarije) – Bicky Burger (USA) – Bami (Indonesië) – Mexicano (Mexico) terwijl hij wordt bediend door een vriendelijke Chinees. Ik hoop dat onze frit dan toch nog ten minste Vlaams is? (Dit komt uit Taboe gebracht door Philippe Geubels - TV programma - Mensen op de vlucht).
We worden het allemaal gewoon, of niet? Ik zag een vrouw in een snackbar een belegd broodje eten tot er een dikke, rode kakkerlak over haar tafeltje liep. Ze pakte die ijzig kalm op, stak die tussen haar broodje en at rustig verder. IK denk niet dat ze me ooit zo ver krijgen.