64. Waltzing Matilda (8).
TIJD.
In dit schaars bevolkt, immense land met drie tijdzones over zes staten verdeeld en een ongelijk zomeruur 'on top' heeft onze verdomde eigenzinnigheid om onze polshorloges alleen bij aankomst in Australië gelijk te zetten zo zijn vervelende consequenties.
Hoe komt het morren we tegen de information officer van de Sydney Opera dat onze gids er om 12.00 uur nog niet is en onze toer om 11.45 uur moest vertrekken? We reiken hem onze op voorhand betaalde tickets. Zijn stilzwijgende blik op de grote klok achter hem verduidelijkt alles. Zijn klok wijst 13 uur aan.
"No worries Sir, the same way I lost eight hours in Europe waiting for a train at a wrong hour." Hij grinnikt terwijl zijn informatica al een nieuw ticket drukt voor de volgende toer.
"Thank your Sir, thank you, you'r very kind." en we druipen beschaamd af.
Supermarkten, banken en eethuizen zijn niet zo flexibel in hun aanpak, ze zetten ons, tijdlozen, gewoon voor een gesloten deur.
"Take care … next petrol station 235 km", lezen we ontzet langs de doodse met verdroogde kadavers van kangoeroes afgeboorde weg. Een blik op de benzinemeter leert ons dat we willens nillens moeten terugrijden naar de pomp die we een uur geleden, als zijnde té duur, voorbijreden. Uit voorzorg en om 100% gerust te zijn kopen we ook water, véél water, want stel je voor en we zien de picture al voor ons: een zich moeizaam voortslepende, verbrande toerist met twee lege jerrycans die vloekend het voorbije of eerstvolgend station om water gaat.
SALTIES EN SOFTIES.
Deze twee woorden roepen, bij ons althans, herinneringen op aan lekkere hapjes, krokante, zoute koekjes en smeuïg roomijs maar 'Down Under' weten ze wel beter.
"Softies aren't that dangerous, it's the salties you'd better take care off." en dan heeft elke Aussie het over de gevaarlijkste diersoort aldaar, waarover elke familie zijn eigen bloedstollend verhaal heeft, namelijk: de krokodil.
0veral waar een watertje te vinden is, niet uitzonderlijk in dit nat seizoen, botsen we op: "Warning, take care, salties inhabit this area", en voor de ongeletterden onder ons, de robotfoto van de misdadiger staat erbij, zijn pepsodent tanden in een brede grijns klaar om de dappersten onder ons, Galliërs, de stuipen op het lijf te jagen. Als rasechte Poirots hebben we naar de monsters gezocht en niks gevonden alhoewel we wel het gevoel hadden, dat de psychopaten op vier poten ons steeds likkebaardend gadesloegen. Reclame als "hold a baby crocodile and see Jack the biggest of them all", kunnen ons niet overhalen om een kweekstation binnen te stappen, dan kunnen we evengoed naar de Zoo van Antwerpen gaan, beslissen we unaniem. De krokodil is het enige beest dat we tijdens deze reis niet zagen en daar gaan we geen krokodillentraan om laten.
Films over Australië - 'Australia' met Nicole Kidman en Hugh Jackman.
'Tracks' – verfilmd naar het boek van Robin Davidson over een moedige vrouw die alleen 1700 mijlen door de 'Outback' trekt, vergezeld van haar hond en vier kamelen.
En in de maak 'Territory', een reeks die dit najaar verschijnt op Netflix over een rijke familie in de Outback, eigenaar van de grootste veestapel in de wereld.
Territory: Everything to Know About the Australian Outback Drama - Netflix Tudum (geen trailer wel info)
https://youtu.be/LnlT8jjIY1U Als de link niet werkt, Youtube 'Tracks' trailer.